Pas godt på hele familiens tænder

Tænderne er noget af det vigtigste vi har. Vi bruger dem til at bearbejde og tygge vores mad, de har betydning for vores udtale og de har også stor betydning for udseendet. De tænder vi har i munden er altså ualmindeligt vigtige for os og derfor er det også meget vigtigt, at vi passer godt på dem. Desværre er der rigtig mange mennesker, der ikke passer godt nok på sine tænder og det ender i mange tilfælde med at få fatale følger. Omfattende operationer udføres til høje priser og i mange tilfælde er der desværre ikke garanti for gode resultater. Problemer med tænder og tandkød er altså noget der kan følge den enkelte gennem livet og når sundheden svækkes, så svækkes også livskvaliteten.

Det er vigtigt, at hele familien passer på sine tænder for at undgå ubehagelige tand- og tandkødsproblemer og -sygdomme. For at opretholde hele familiens sundhed er det nødvendigt at pleje tænderne og passe på dem. Almindelig pasning og pleje er som oftest nok til at undgå, at sundheden svækkes og det er derfor ikke nødvendigvis et stort arbejde at passe på hele familiens tænder.

Etabler nogle gode og sunde vaner

Gode og sunde vaner i forhold til mundhygiejne er én af de ting der kan være medvirkende til at imødekomme og undgå eventuelle tand- og tandkødsproblemer og -sygdomme på sigt. Derfor er det vigtigt at man helt fra barnsben får etableret nogle gode og sunde vaner. For mennesker er vanedyr og det gælder især børn. Alle vil opleve, at barnet når en fase, hvor det ikke vil spise, i seng til tiden eller have børstet tænder. Det må man som forælder tage med. Det værste kan dog imødekommes med faste rammer og rutiner. Med tidlige indsatser kan forældrene undgå de mange ubehagelige kampe og diskussioner, der skal tages gennem opvæksten. Derfor er det en god idé, at skabe gode vaner omkring den daglige tandbørstning, på lige fod med gode vaner i forhold til blandt andet sengetider og måltider.

En sund familie forekommer altså ved faste rammer og rutiner og gode og sunde vaner i forhold til blandt andet mundhygiejne. Det kan for nogle forældre være svært at få ørnene til at børste tænder og skrig og gråd på badeværelset er en del af mange familiers rutiner. For nogle forældre er kampen så hård, at det ender med at børnene ikke får børstet tænder. Som udgangspunkt er det også okay at springe den kamp over indimellem, men i flere og flere tilfælde bliver det så ofte, at børnenes tænder og tandkød svækkes markant. Derfor er det netop nødvendigt at sætte tidligt ind og lade tandbørstningen blive en god fast rutine, der falder ind som en naturlig del af barnets hverdag.

En sund familie er en glad familie

Familien fungerer bedst hvis alle er sunde og raske. En sund familie er en glad og velfungerende familie, hvilket er endnu en god grund til at passe ekstra godt på hele familiens tænder. Udover de gode og sunde vaner i forhold til mundhygiejne og tandbørstning i hverdagen, så anbefales det at alle – store som små – besøger tandlægen en til to gange på årlig basis. På den måde kan eventuelle huller, tand- og tandkødsproblemer og -sygdomme imødekommes og undgås.

For dig der bor i København og omegn, så er der masser af gode tandlæger at finde. Hos Tanlægerne på Østerbro finder du tre erfarne tandlæger, en tandplejer og tre klinikassistenter, der alle står klar til at hjælpe dig og din familie til bedre sundhed. Se deres hjemmeside her og læs mere om de mange forskellige behandlinger de tilbyder. Mange børn – og voksne for den sags skyld – lider af tandlægeskræk, og derfor er tryghed også i centrum, når familien besøger Tandlægerne på Østerbro.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.