Hvordan føles skimmelsvamp?

Det er ikke for sjov, når der bliver sat fokus på skimmelsvamp og dens medfølgende konsekvenser. Det kan helt simpelt være sundhedsskadeligt at bo i et hus med skimmel.
Desværre er det ikke helt lykkedes at sætte nok fokus på skimmelsvamp og symptomerne på, at dit hjem er ramt. Mange danskere er slet ikke klar over, at deres ubehag og helbredsproblemer faktisk skyldes skimmelsvamp.

En af problemstillingerne er især, at mange kan gå længe med symptomer på skimmel uden at opdage årsagen. En stor del af symptomerne minder nemlig om andre mindre alvorlige ting som en let forkølelse, for lidt væske i løbet af dagen, dårlig luft på kontoret eller lignende, hvorfor de fejlagtigt forveksles.

De mest almindelige symptomer på skimmelsvamp:

 • Hoste og trykket fornemmelse i brystet – ses mest hos børn
 • Hæshed
 • Bihulebetændelse, der kommer igen og igen
 • Åndedrætsbesvær og følelsen af at blive forpustet
 • Hovedpine
 • Træthed
 • Koncentrationsbesvær
 • Mild grad af hukommelsessvigt
 • Svimmelhed
 • Kløende øjne
 • Tilstoppe næse
 • Rødme og brændende hud

Der er findes ingen officiel minimumsværdi for, hvor meget eller lidt skimmelsvamp, der får et menneske til at reagere allergisk. Det er individuelt og kan variere meget fra person til person. Dog kan allergikere være mere udsatte ligesom, at børn reagerer kraftigere end voksne.
Heldigvis forsvinder alle symptomerne igen, når din bolig bliver renset for skimmelsvamp.

Hvorfor kan skimmelsvamp være sundhedsfarlig?

Skimmelsvampene frigiver stoffer, som mange mennesker reagerer allergisk på. Det er primært mikropartikler, glukaner, mykotoksiner og stoffer, der udleder muglugt.
Mikropartiklerne er det, som allergikere reagerer på, og de kaldes derfor også for allergener. Det er proteiner i skimmelsvampes sporer. Oplever du allerede allergiske reaktioner overfor eksempelvis pollen, støv, dyrehår eller lignende, kan du være ekstra udsat for også at reagere på skimmel.

Glukaner findes i svampenes cellevægge og er skyld i kløende og irriterede øjne, næse og luftveje. Derudover kan man også opleve gener som træthed, hoste og trykken for brystet som skyldes glukaner.

Mykotoksiner bliver udskilt som giftige stoffer, når svampene gror. Fra naturens side kan skimmelsvampe udskille mykotoksiner for at hæmme væksten af andre former for bakterier og svampe i det inficerede område.

Den mugne lugt kommer fra en variation af flygtige, organiske stoffer fra svampene. Lugten er ikke sundhedsskadelig i sig selv, men er et rigtig stærkt tegn på, at du skal have din bolig kontrolleret for skimmelsvamp.

Det kan gøres med forskellige typer af test. Blandt andet kan du købe hjemmetest og afrensningsprodukter hos Dansk Skimmel, som er eksperter i bekæmpelse af skimmelsvamp.
Produkterne til afrensning er af professionel kvalitet, og du bør derfor også omgås dem som en professionel. Husk altid handler og gerne brille samt maske. Det er i berøringen med skimmel, at den største risiko opstår. Det samme gælder produkterne til afrensning, som ikke blot er den almindelige ajax nede fra supermarkedet.

Der findes forskellige produkter, som naturligvis bekæmper skimmel, men nogle er dertil forebyggende mod fremtidige angreb, produceret med lugtfjernende egenskaber eller skabt til også at virke som godkendt træbeskyttelse. Mulighederne er mange – og husk som altid at få vejledning af en fagmand, inden du starter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.